back to top

Refurbishment of gassholders for co-working space

One of the new realities of the rapidly changing world we live in, is that working from home has becomemoreandmorecommon. Itsquitetypicalforsuchworkingindividualstooptforthe new, popular model of workspace that implies abandoning the old school model; and work in a common space amongst other young professionals, with all of them doing different things.

This creates a more ideal working conditions, with different services that promote collaborative work, networking, creativity and, in as a consequence the advantage of low costs.

The proposal aims to maintain a fluid and transformable space throughout the project with the intention of intensifying a fusion of creativity and connection which is offered by working toget- her in one blended environment.

With the intention of respecting the memory of the gas holders, the building will opt a more fle- xible geometry and will be adapted to suit the empty gas holder bases. A serpentine that folds and is adapting to the bases, like a snake commonly hugs a tree.

The building is formed by large structural pieces consisting of an “L” shape forms. A succession of these creates a fragmented space, with different corners and different heights. They are self- supporting and fit the empty gas holder base. The width of the building is greater than the base of the L-shaped piece, so each one allows for a gap per every floor giving variety of heights to the project and helping to diffuse the light even in the buried plant.

With the intention of reactivating the walk of the canal, a network of paths that occupy the enti- re plot and which communicate the ends with the different entrances to the building are propo- sed. Each gas holder can act independently, but the entire building forms a single space. Follo- wing this journey through any of the entrances the building is organised around a central hall- way. On each side of the corridor one can find corners that enjoy more privacy and in which any activity can be performed such as work tables, meetings, workshops, classes …

Between the folding of the serpentine are formed patios, which are accessible and are always green corners with trees and relaxation areas.
The access floor has a great relation with the outer spaces that surrounds it. Restaurant, dining areas, workshops, design areas…

If we take a section through the building we can see how the light will fill the workspaces even in the base of the gasholder. The L-shaped parts, which rest on the base of the gasholders, in turn serve to support the cover, which is a laminated concrete that controls the height of the spaces of the last floor.

Location: Liverpool
Year: 2016